
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   
   
   
  
 

 
    

 

 
 

 
 

 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-371 

Issued: November 1994 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky Supreme 
Court has adopted various amendments, and made substantial revisions in 2009.  For 
example, this opinion refers to Rule 8.3, which was renumbered to Rule 8.4.  Lawyers 
should consult the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: If “Lawyer” is an Alderman for the City of Louisville and is also  
affiliated with Law Firm (a partner, associate, of counsel, or contract  
lawyer), may other members of Law Firm represent clients before the  
Louisville and Jefferson County Planning Commission? 

Answer: Yes. 

References: KBA E-347; Matter of Ethics Opinion No. 74-28, 111 Ariz. 519, 533 
  P.2d 1154 (1975). 

OPINION 

It is our understanding that if an alderman is not a member of the Board of Aldermen’s 
Committee of Zoning/Inspections, Permits, and Licenses, then the alderman’s only responsibility 
in connection with a request for a zoning change arises when the Board votes on the legislative 
adoption of the Planning Commission’s recommendation. 

In our opinion, the circumstances presented by this request for an opinion are 
distinguishable from those presented in E-347 (member of the firm is a member of the Zoning 
Board or Planning Commission).  If Lawyer is not a member of the Board’s Committee on 
Zoning/Inspections, Permits and Licenses, if Lawyer recuses himself or herself from any vote on 
a city ordinance that involves a land use or zoning change sought by a client of the firm, if 
Lawyer recuses himself or herself from any vote on the appointment of any person to the Board 
of Directors of the Planning Commission (if members of Law Firm regularly represent clients 
before that body), if appropriate conflict control and screening procedures are implemented by 
the firm, then members of Law Firm are not disqualified from appearing on behalf of clients 
before the Planning Commission or before the Board of Aldermen (when the Board is reviewing 
the Planning Commission’s recommendation).  By appropriate conflict and screening procedures 
we have in mind those set fourth in Matter of Ethics Opinion No. 74-28, 111 Ariz. 519, 533 P.2d 
1154 (1975), wherein the court observed: 

Members of the firm may appear before city boards and commissions if: 
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__________ 

1) the attorney public official refrains from any matters handled by the firm with 
the members of the board or commission or with employees of the city or 
members of the city council; 
2) there is a separation of accounts so that the attorney public official in no way 
shares in the fees or other remuneration received by the firm for such 
appearances, and 
3) the attorney public official avoids participation in the selection of members of 
boards or commissions before which his firm regularly appears. 

Finally we note that Rule 8.3(d) provides that “[i]t is professional misconduct for a 
lawyer to: state or imply an ability to influence improperly a government agency or official; ... .”  
Accordingly, the firm should not include any reference to the attorney’s public office in its 
advertising and promotional literature. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


